Kapua 2018 Malawi

Vuoden 2018 Kapua-tiimiin on valittu 17 motivoitunutta maailman muuttajaa eri puolilta Suomea. Jo kymmenettä kertaa toteutettava Kapua-kampanja tavoittelee tänä vuonna 100 000 euron keräyspottia koulutuksen ja terveyden edistämiseksi Malawissa ja Etiopiassa.

Väestöliiton ja Taksvärkki ry:n työn tavoitteena on poistaa esteitä tyttöjen koulunkäynnin tieltä ja saada nuoret ja naiset yhteisöjensä aktiivisiksi kehittäjiksi. Tytöt ja nuoret saavat ryhmissä vertaistukea, tietoa ja elämänhallinta-taitoja. Nuorten johdolla kylissä voidaan puhua vaikeista asioista sekä muuttaa asenteita ja toimintatapoja yhdessä vanhempien ja kyläpäälliköiden kanssa. Kynnys ry kanavoi tuen Etiopian vammaisten naisten oikeuksien edistämiseen.

Syyskuussa 2018 kapuajat matkaavat Malawiin tutustumaan työhön, jota keräysvaroilla tuetaan ja osallistuvat Kapua-maratonille pyöräillen, meloen ja vuorilla vaeltaen. Matka huipentuu kapuamiseen Malawin korkeimmalle huipulle, Mt. Mulanjelle (3002m). Ryhmän jokaisen kapuajan keräystavoite on kaksi euroa jokaisesta metristä Malawin huipulle, eli yhteensä 6004 euroa.

Malawissa tyttöjen koulutusta ei pidetä yhtä tärkeänä kuin poikien. Teiniraskaudet ja lapsiavioliitot, huono kouluilmapiiri ja kotityöt ovat yleisimmät syyt koulunkäynnin keskeytymiseen. Erityisesti maaseudulla nuorilla ei ole riittävästi tietoa oman elämänsuunnan vaihtoehdoista.

Kapuajat keräävät varoja ja tiedottavat hankkeesta vuoden ajan. Kampanja toteutetaan yhteistyössä Väestöliiton, Taksvärkki ry:n ja Kynnys ry:n kanssa. Kapuassa mukana olevilla järjestöillä on useiden vuosien kokemus toimimisesta kohdemaissa ja ne toimivat yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa. Kokemus ja paikallistuntemus takaavat laadukkaan ja vaikuttavan kehitysyhteistyön.