Esteellisen ympäristön haasteet näkörajoitteiselle

Esteellinen ympäristö tuo haasteensa myös näkörajoitteiselle. Esimerkiksi jalankulkuväylällä olevat liikkeiden mainoskyltit aiheuttavat hankaluuksia. Ne ovat usein aika keskellä tietä varsinkin, jos jalankulkutie on kapea, kuten useat jalankulkuväylät pääkaupungissamme ovat. Mainoskyltteihin voi törmätä helposti, koska ne eivät ole selkeästi havaittavissa. Allekirjoittaneella on kokemusta mainoskyltteihin osumisesta.

Samoin kulkemista haittaavat ydinkeskustassa jalkakäytävälle päin aukeavat liikkeiden ovet. Ne ovat usein apposen auki ja silloin niitä ei voi havaita ajoissa. Niihin törmää varsin helposti. Ongelmia tuottaa kapealla kadulla yhtäkkiä eteen tulevat portaat. Niitä ei usein ole merkitty mitenkään. Tai, vaihtoehtoisesti, keskelle jalkakäytävää pysäköidyt autot. Kun moottori ei ole päällä, esteen havaitseminen on mahdotonta. Liki piti -tilanteita on ollut useita.

Erityisesti talvi tuo hankaluuksia kulkemiseen lumen vuoksi. Talven tultua tien reunoja ei enää erota valkoisella kepillä ja oikean reitin havaitseminen on haasteellista. Runsas lumimäärä nimittäin aiheuttaa sen, että tien reunan seuraaminen muuttuu lähes mahdottomaksi. Eksymisen vaara kasvaa suureksikin talven tultua. Lisäksi erilaisten esteiden havaitseminen lumen seasta on vaikeaa. Toki liukkaus tekee omat kepposensa ja omalla kohdallani jään havaitseminen ei onnistu mitenkään. Valkoisella kepillä jäätä ei huomaa, koska kepin kärki vain liukuu jään päällä. Näin ollen kulkemisesta tulee liukkailla erittäin haastavaa ja vaivalloista. Kävellä saa aivan kieli keskellä suuta.

Toki erilaiset liiketilatkin tuovat omat haasteensa. Hyllyjen sijoittelu ja muut tavaralliset tasot tekevät näkörajoitteisen kulkemisesta haastavaa. Portaikot aiheuttavat hankaluuksia silloin, jos niissä ei ole kaidetta lainkaan tai kaiteessa on kiinni jotain, joka estää sen käytön. Portaikoissa tulisi olla kaiteet helpottamassa kulkemista ja samalla niiden tulisi mahdollisuuksien mukaan olla esteettömiä.

Työmaat ovat näkövammaiselle suoranainen päänvaiva. Niiden seurauksena kulkujärjestelyt muuttuvat ja kuljettavan reitin löytäminen on varsin vaikeaa. Hankaluuksia aiheuttavat niin rakennustelineet kuin tietyömaatkin. Näitä kumpaakaan ei ole mahdollista havaita ja tilanteesta tekee tukalan se, että näkövammaisena en voi olla lainkaan varma siitä, mitä kautta työmaan pystyy kiertämään tai onko kiertomahdollisuutta lainkaan. Minulla on henkilökohtaisesti kokemusta tiukoista tilanteista työmaiden kohdalla.

Jaakko Marttila,

Kynnyksen harjoittelija