Kynnyksen harjoittelija Jaakko Marttila esittäytyy

Olen 22-vuotias vaikeasti heikkonäköinen nuori. Opiskelen Laajasalon opistossa kirjoittavaksi ja tiedottavaksi toimittajaksi.

Aloitin opinnot Laajasalon opistossa viime vuoden elokuussa ja koulutus kestää tämän vuoden toukokuun loppuun asti. Tätä koulua ennen kävin lukion ja pääsin ylioppilaaksi syksyllä 2015. Olen kirjoittanut uutisia, kolumneja ja reportaaseja. Olen tehnyt myös lukuisia haastatteluja niin puhelimitse kuin kasvotustenkin.

Toimittajan työssä minua kiinnostaa informaation välittäminen muille ja koen, että olen hyvä kirjoittava toimittaja, koska pystyn ilmaisemaan itseäni sujuvasti ja selkeästi kirjallisesti.

Tykkään tehdä juttuja monenlaisista aiheista ja pystyn näppärästi etsimään tietoa internetistä. Pidän kirjoittamisesta ja minulta tulee tekstiä helposti. Minulla on hyvä muisti ja kirjoitan sujuvasti kymmensormijärjestelmällä ja hallitsen tietokoneen peruskäytön. Lisäksi käytän pistenäyttöä ja tietokoneen näytön lukemiseen ruudunlukuohjelmaa, koska en näe lukea tietokoneen ruudulla olevaa tekstiä.

Liikkuessani käytän valkoista keppiä ja en näe toisesta kuin hahmon, kasvonpiirteitä en lainkaan. Tarkkaa näkökykyä minulla ei ole, joten valokuvien ottaminen juttuja varten on haasteellista, samoin kuin videoiden tekeminen. Näön haitta-asteeni on 100 prosenttia. Liikkumisnäköä on jonkin verran, joten kykenen liikkumaan sujuvasti tutuissa paikoissa. Vieraissa paikoissa on kuitenkin hankala liikkua yksin. Silloin tarvitsen avustajaa. Reitit opin opettelemalla ne jonkun kanssa ja kulkemalla kyseiset reitit muutaman kerran.

Haastattelut teen äänittämällä ne äänityslaitteella, jonka olen saanut Kelalta apuvälineeksi opiskeluihin. Kyseisellä laitteella voi kuunnella myös äänikirjoja.

Harrastan haitarinsoittoa ja partiota. Koen, että nämä harrastukset ovat tuoneet minulle lisää perspektiiviä ja ennen kaikkea luovuutta. Haitarinsoittaminen on tuonut luovuutta ja partion harrastamisen myötä olen saanut enemmän sosiaalisia kontakteja, ja niistä on apua paljonkin toimittajan töissä, koska toimittajan on hyvä kyetä avaamaan suunsa ja on pystyttävä kommunikoimaan oikeastaan kenen kanssa vain. Olen harrastanut haitarinsoittoa muutaman vuoden ja näppäilen perinteistä haitarimallia eli näppäinmallia. Partiota olen puolestaan harrastanut jo useamman vuoden.

Kuuntelen myös musiikkia vapaa-ajalla ja liikun säännöllisesti. Seuraan aktiivisesti eri urheilulajeja ja olen niin sanottu penkkiurheiluhullu. Seuraan eri lajien arvokilpailuja ja tiedän suhteellisen paljon eri urheilulajeista. Toki tiedän eri musiikkityyleistäkin ja hevi ja rock ovat suosikkimusiikkityylejäni. Musiikkiharrastuksen myötä olen kiinnostunut myös jazzista.

Odotan tältä harjoittelujaksolta voivani tehdä erilaisia juttuja ja tuovani niihin erilaisia näkökulmia. Toivon pystyväni tuomaan juttuihin myös omaa näkökulmaani, mutta samalla pyrin tekemään juttuja erilaisten vammaisryhmien näkökulmista. Voisin esimerkiksi tehdä juttuja muutamasta näkövammaisesta ja siitä, miten he ovat pärjänneet työelämässä ja minkälaista heidän työntekonsa on. Haastattelut voisi tehdä naamatusten.

Lisäksi voisin tehdä jutun Leppävaarassa sijaitsevasta uimahallista ja sen esteettömyysseikoista. Tekisin mielelläni jutun työmatkastani tänne Kynnys ry:hyn. Yksi mahdollisuus on kirjoittaa pääkaupunkiseudulla liikennöivistä lähibusseista eli niin sanotuista palvelulinjoista. Voisin tehdä juttuja eri paikkojen esteettömyydestä ja tuoda näihinkin juttuihin hieman näkövammaisnäkökulmaa.

jaakko

Vastaa