Lähibussit pääkaupunkiseudulla

Lähibussit eli entiseltä nimeltään palvelulinjat ovat erityisesti ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille suunniteltua joukkoliikennettä. Autoina käytetään pikkubusseja, joissa lattia on matalalla, kertoo Helsingin seudun liikenne HSL internet-sivuillaan. Autojen reiteille on merkitty pysäkit, joilla ne pysähtyvät, mutta ne voivat pysähtyä muuallakin hieman reitiltään poiketen, liikennesääntöjen sallimissa rajoissa.

Aikataulu on rauhallisen hidas ja auton kuljettaja auttaa tarvittaessa matkustajan tavaroineen kyytiin ja kyydistä pois. Kuljettaja voi esimerkiksi auttaa kyytiin henkilön apuvälineiden kanssa tai hän voi avustaa muuten vaikeasti liikkuvaa. Apua saa tarvittaessa myös matkakortin leimaamiseen. Autossa on tilaa vaunuille, rollaattorille ja pyörätuolille. Lähibussit on suunniteltu huomioiden erityisryhmien tarpeet, mutta niitä voivat käyttää kaikki matkustajat. Kyytiin mahtuu pääsääntöisesti noin 16–22 matkustajaa.

Näihin kulkuvälineisiin käyvät samat liput kuin muihin joukkoliikennevälineisiin. Kuljettajalta voi ostaa kertalipun. Linjojen ensisijaisena tarkoituksena on kuljettaa matkustajiaan kodin läheltä oman kaupungin kauppakeskittymään, kuten lähimmän kaupunkikeskuksen kauppoihin, kirjastoon, terveyskeskukseen ja uimahalliin. Reitit on suunniteltu niin, että pysäkit ovat mahdollisimman lähellä palveluita.

Näiden linjojen reiteille voi olla merkittynä myös paikkoja, joihin pysähdytään vain tarvittaessa. Kutsu esitetään kunkin linjan aikataulussa ilmoitettuun puhelinnumeroon. Tilaaminen maksaa normaalin paikallisverkkomaksun, eikä siihen sisälly muita kustannuksia. Lähibussit liikennöivät arkipäivisin ja tietyllä reitillä ajetaan tavallisesti vain joinakin tiettyinä aikatauluissa ilmoitettuina viikonpäivinä. Pääsääntönä on, että lähibussit ajavat vain arkipäivisin ja päiväsaikaan.

Lähibussit Espoossa

Lähibussit kulkevat joka arkipäivä Tapiolan, Matinkylän, Olarin, Espoonlahden, Espoon keskuksen, Kaukolahden, Leppävaaran ja Kauniaisten alueella. Bussia soittaessasi kerro lähtöpysäkkisi numero, nimi tai lähtöosoitteesi. Bussi tulee lähimmälle pysäkille tai kutsupisteelle. Pysäkille tai kutsupisteelle tulee mennä ilmoitettuun aikaan. Auton tilaus tulee tehdä viimeistään tuntia ennen kuin lähtee. Bussin voi tilata myös kaksi viikkoa etukäteen.

Lähibussit Vantaalla

Vantaalla toimii tällä hetkellä kuusi kutsupohjaista lähibussia. Ne kulkevat ainoastaan tilauksesta. Nämä bussit liikennöivät maanantaista perjantaihin klo 9–15. Lähibussi tilataan Helsingin seudun liikenteen liikenneinfon numerosta. Näihinkin busseihin kelpaavat Helsingin seudun liikenteen liput ja auton kuljettaja myy kertalippuja. Bussin voi tilata jo kaksi viikkoa etukäteen, mutta viimeistään tunti ennen haluttua lähtöaikaa.

Lähibussit Helsingissä

Helsingin eri kaupunginosissa kulkevat lähibussit ovat pikkubusseja. Joillakin niiden linjoilla on liikennöintiä myös viikonloppuisin. Busseihin kelpaavat luonnollisesti samat liput kuin muihinkin HSL:n joukkoliikennevälineisiin. Niiltä voi vaihtaa muille linjoille ja tällöin vaihtoaika on yksi tunti. Kuitenkin osalla linjoista vaihtoaika on tätä 20 minuuttia pidempi.

Bussit voivat pysähtyä muuallakin kuin reitille merkityillä pysäkeillä. Muita pysäkkejä, joilla lähibussi pysähtyy, kutsutaan kutsupisteiksi. Auton tuloon kyseiselle pysäkille tarvitaan soitto Helsingin seudun liikenteen liikenneinfon numeroon. Bussia tilatessa tulee kertoa lähtöosoite, lähimmän pysäkin nimi tai numero. Bussi tulee lähimmälle pysäkille tai kutsupisteelle. Sinne tulee mennä ilmoitettuun aikaan. Auto tulee tilata viimeistään tuntia ennen haluttua lähtöaikaa tai jo kaksi viikkoa etukäteen.

Lähibussit Kirkkonummella

Kirkkonummella suhaa kaksi kutsupohjaista lähibussia. Eteläisen Kirkkonummen alueella lähibussi 918 liikennöi maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 7–11.30 ja klo 12.30–16.30. Linja palvelee Etelä-Kirkkonummen, Kirkkonummen keskustan sekä Volsin alueita. Pohjoisen Kirkkonummen lähibussi 919 liikennöi puolestaan tiistaisin ja torstaisin klo 7–11.30 ja 12.30–16.30. Linja palvelee Pohjois-Kirkkonummen, Kirkkonummen keskustan ja Volsin alueita.

Lähibussi tilataan soittamalla Helsingin seudun liikenteen liikenneinfon puhelinnumeroon. Tilatessasi kerro lähtöpysäkkisi nimi, numero tai lähtöosoitteesi. Bussi tulee lähimmälle pysäkille tai kutsupisteelle. Tilaus tulee tehdä viimeistään tuntia ennen kuin haluaa lähteä tai ennakolta kaksi viikkoa etukäteen.

Lähibussi Kauniaisissa

Espoon keskellä sijaitsevassa Kauniaisissa liikennöi yksi lähibussi. Sen linjanumero on 232. Se kulkee Kirkkotie- Sepänkylä- Gallträsk- Kasavuori- Sepänkylä- reittiä. Se liikennöi joka arkipäivä. Tämänkin bussin aikataulu löytyy reittioppaasta.

Jaakko Marttila,

Kynnyksen harjoittelija