Opaskoiran kanssa liikenteessä

Opaskoiran kanssa kuljettaessa koira ja sen käyttäjä kulkevat pääasiassa tien vasenta reunaa. Tämä parivaljakko voi kulkea myös tien oikeaa reunaa, kertoo Opaskoirayhdistys RY verkkosivuillaan. Koira osaa etsiä käskystä suojatien ja sen kohdalla se pysähtyy aina. Suojatien se kykenee etsimään joko oikealta tai vasemmalta puolelta. Liikennemerkeistä sillä ei kuitenkaan ole mitään käsitystä, joten koirankäyttäjä päättää, milloin katu ylitetään ja antaa siitä komennon valjaiden toiseen päähän.

Antaessaan tietä opaskoiralliselle autoilijan olisi hyvä pysäyttää autonsa kokonaan. Näin näkövammainen voi olla varma kuljettajan aikeista. Vastaavasti polkupyöräilijän tulisi kilauttaa ajopelinsä kelloa ja tehdä sen jälkeen ohitus mahdollisimman etäältä. Samoin koiraa ulkoiluttavan olisi hyvä antaa ainakin jonkinlainen äänimerkki itsestään. Tämä siitä syystä, että näkörajoitteinen havainnoi ympäristöään pääosin kuulon varassa. Koira skannaa ensisijaisesti ympäristöään, ja sen pyrkimyksenä on viedä käyttäjänsä määränpäähän mahdollisuuksien mukaan turvallisesti.

Kyseinen nelijalkainen kumppani kykenee sujuvasti sukkuloimaan mainostelineiden ja tolppien seassa. Näiden lisäksi suuressa ihmisjoukossa puikkelehtiminen onnistuu hyvin. Kuitenkin äkkinäiset tilanteet saattavat aiheuttaa koirakolle jonkinlaisia murheita. Esimerkiksi kadunreunaan pysäköity auto ja samaan aikaan aukeava ovi ei ehdi välttämättä kiinnittää parivaljakon huomiota. Näin voi tapahtua myös ulospäin aukeavien ovien ja ulkonevien portaiden kohdalla, erityisesti kapeilla jalkakäytävillä.

Maantiellä opaskoirakko puolestaan kulkee tien vasenta reunaa. Vasemmalle päin kääntyvän tien koira ilmaisee sisentämällä risteävää tietä muutaman metrin verran. Sitten se pysähtyy ja kääntää rintamasuunnan suoraan jatkuvaa tietä kohden. Tämän jälkeen koiran käyttäjä antaa tien ylityskäskyn. Matka jatkuu suoraan oikealle kääntyvälle tielle. Kun koiralle annetaan käsky etsiä tie oikealta, sen pitää pysähtyä. Sen jälkeen eläimen on käännettävä rintamasuunta niin, että matkanteko etenee risteävän tien vasenta reunaa pitkin.

Lenkkeileminen koiran kanssa onnistuu. Sen kanssa voi harrastaa muun muassa juoksemista, hiihtoa ja sauvakävelyä. Tällöin koira kulkee käyttäjänsä edellä opasvaljaisiin kiinnitetyn joustavan narun varassa. Opaskoiran tunnistaa joko nahan- tai valkoisenvärisistä valjaista.

Jaakko Marttila,

Kynnyksen harjoittelija