Kynnyksen logo

Ihmisoikeusloukkaukset vammaisten laitosasumisessa on tutkittava ja estettävä ennalta

Viime aikoina esimerkiksi YLE:n MOT-ohjelmassa esiin nousseet uutiset vammaisten kaltoinkohtelusta laitosolosuhteissa ovat järkyttäviä, mutta eivät valitettavasti yllättäviä. 

Tällaista epäinhimillistä kohtelua ei voida toistuvasti vain hyväksyä ja katsoa sivusta.  Järjestöt ovat pitkään nostaneet esille asumisen ihmisoikeuksia ja vaatineet toimia. Silti nyt kuvatun tilanteen vakavuusaste järkyttää. Edes lapset eivät ole suojassa väkivallalta! 

On kyseenalaista, miten valvonta näissä yksiköissä ei ole tehokkaampaa. Onko todella niin, ettei vuosia kestävä kaltoinkohtelu tule esille tai jos tuleekin, siihen ei puututa? Kyse ei myöskään ole vain yksittäistapauksista, vaan pikemmin jäävuoren huipusta.

Perusoikeuksia rikkovien kauheuksien luulisi jääneen menneelle vuosituhannelle, mutta vammaisille ne ovat yhä arkipäivää. Tällaiset palvelujen irvikuvat tulevat kalliiksi niin inhimillisesti kuin yhteiskunnallisesti aina vain lisääntyvänä palveluntarpeena.

Asian kauhistelu ei kuitenkaan johda mihinkään. Suomen valtion on kunnioitettava lainsäädäntöä ja ryhdyttävä viimein konkreettisiin toimenpiteisiin pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi. Rikoslain suoja ei tällä hetkellä tosiasiassa ulotu laitoshoidossa oleviin vammaisiin henkilöihin vaan heitä pidetään ikään kuin tavarana, jonka kohtelusta ei joudu vastuuseen. Perustuslaissa säädetty yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu. Vammaisten henkilöiden kaltoinkohtelun tulisi johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Kynnys ry yhtyy muiden muassa kehitysvamma- ja autismijärjestöjen lausuntoihin ja vaatimuksiin kaltoinkohtelun perusteellisesta selvityksestä ja palvelujen laadun varmistamisesta. 

Tilanteen ratkaiseminen vaatii vahvaa yhteistyötä eri tahojen ja viranomaisten kesken. Yksi mahdollinen ratkaisu olisi puuttuvan vammaisasiavaltuutetun viran perustaminen. Se olisi tärkeä ja konkreettinen keino saada viranomaistukea tilanteessa, jossa muut keinot osoittautuvat toistuvasti riittämättömiksi.

Lisätietoja:

Annina Heini

Järjestöpäällikkö
Kynnys ry

p. 040 9401399/ annina.heini@kynnys.fi