Kynnyksen logo

Järjestöjen yhteinen kannanotto

Vammaisten henkilöiden oikeus yksilölliseen hoitotarvikkeeseen

Kannanotto koskee tulevaisuuslautakunnan päätöstä 26.3.2025, § 27 Pohjois-Pohjanmaan
hyvinvointialueen ohje hoitotarvikepalvelun kriteereistä.


Suomen ratifioiman YK:n vammaissopimuksen neljännen artiklan mukaan vammaisia henkilöitä koskevissa päätöksentekoprosesseissa sopimuspuolten tulee neuvotella tiiviisti vammaisten henkilöiden kanssa ja aktiivisesti osallistaa heidät, mukaan lukien vammaiset lapset, heitä edustavien järjestöjen kautta. Pohteen tulevaisuuslautakunta ei kuullut alueen vammaisneuvostoa ennen hoitotarvikepalvelun kriteereistä päättämistä. Vaadimme, että vammaisneuvostoa, vammaisia henkilöitä ja vammaisten järjestöjä kuullaan ja että ohjetta
hoitotarvikepalvelun kriteereistä muutetaan kohderyhmän näkemykset huomioiden.

YK:n vammaissopimuksen 25 artiklan mukaan sopimuspuolet tunnustavat, että vammaisilla henkilöillä on oikeus parhaaseen mahdolliseen terveyden tasoon ilman syrjintää vammaisuuden perusteella. Sopimuspuolet järjestävät muun muassa ne terveydenhuoltopalvelut, joita vammaiset henkilöt tarvitsevat erityisesti vammaisuutensa vuoksi.

Hoitotarvikkeet mahdollistavat monelle vammaiselle työssäkäynnin, opiskelun, harrastukset, osallistumisen yhteisten asioiden hoitamiseen, vapaaehtoistoiminnan ja matkustamisen, eli samat toimintamahdollisuudet kuin on vammattomillakin.

Hoitotarvikkeiden tarpeen arvioi aina yksilöllisesti terveydenhuollon ammattilainen, kuten lääkäri, urologi tai avannehoitaja. Hoitotarvikkeiden jakelun tulee siis perustua aina potilaan yksilöllisesti määriteltyyn tarpeeseen ja terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaan arviointiin yhdessä asiakkaan kanssa. Hoitotarvikkeiden yksilöllinen tarve tulee kirjata potilaan hoitosuunnitelmaan. Hyvinvointialueen antamilla jakeluohjeilla ei voida suoraan päättää yksittäisen henkilön tarvitsemia hoitovälineitä ja niiden lukumäärää.

Yhdenvertaisuutta ei ole se, että kaikille myönnetään samanlaiset hoitotarvikkeet vaan se, että kaikille myönnetään heidän yksilöllisten tarpeidensa mukaiset hoitotarvikkeet ja heidän tarvitsemansa lukumäärä.

Valvira ja AVI ottivat vuonna 2021 kantaa siihen, että hoitotarvikejakelu tulee järjestää asianmukaisesti lakia noudattaen ja hoitotarvikkeiden myöntämisen tulee perustua yksilölliseen tarpeeseen. Hyvinvointialue voi omilla terveyspalvelujen järjestämistä koskevilla ohjeillaan yhtenäistää jakelukäytäntöjä, mutta ohjeet voivat olla vain lainsäädäntöä täydentäviä. Niillä ei ole mahdollista rajoittaa tai sulkea pois lainsäädännössä turvattuja oikeuksia. Hyvinvointialueen soveltamisohjeet ovat lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta niillä ei voida tehdä ehdottomia rajoituksia.

Yksilöllisesti valitut hoitotarvikkeet ja niiden tarpeenmukainen lukumäärä hillitsevät kustannuksia mm. siten, että ne vähentävät esimerkiksi komplikaatioita, virtsatietulehduksia sekä lääkäri- ja päivystyskäyntejä. Kolmen kuukauden omavastuu haavanhoitotarvikkeissa voi johtaa painehaavan pahenemiseen niin, että se johtaa kalliisiin sairaalavuorokausiin. Asianmukaiset, yksilölliset ja riittävät hoitotarvikkeet vähentävät muita terveydenhuollon kustannuksia ja ovat siten kokonaistaloudellisesti edullisin ratkaisu.

Hoitotarvikkeilla vaikutetaan suoraan myös vammaisten henkilöiden arkeen. Ei ole inhimillistä, että joutuu kulkemaan märissä tai likaisissa vaipoissa. Hoitotarvikkeen tulee olla oikeanlainen, esimerkiksi lapselle lapsen eikä aikuisen tuote. Käyttäjän tulee voida luottaa hoitotarvikkeeseen, jotta hän pystyy elämään aktiivista arkea. Myös hoitotarvikkeen näkymättömyys esim. inkontinenssisuojissa vaikuttaa siihen, kuinka aktiivista arkea henkilö voi elää. Katetreissa taas oikeanlainen tuote mahdollistaa henkilön katetroinnin itsenäisesti, ilman avustajaa. Kalliimpi tuote saattaa olla kokonaiskustannuksiltaan pienempi silloin kun se esimerkiksi vähentää tulehdusten ja komplikaatioiden riskiä.

Pyydämme myös tarkastamaan päätöksen lopussa oleva luettelon ei korvattavista hoitotarvikkeista. Luettelossa on esimerkiksi mainittu Cystofix, joka on ihon läpi asetettu virtsarakkokatetri. Ei ole perusteita sille, miksi tämä tuote on poistettu listalta tai sen saamiseen edellytetään muiden palveluiden käyttöä.

Käyttäjälleen yksilöllisesti valittu hoitotarvike mahdollistaa yhdenvertaisen ja ihmisarvoisen elämän vammasta tai toimintarajoitteesta huolimatta. Sopiva hoitotarvike on ennaltaehkäisevä toimenpide, panostus tulevaisuuteen sekä hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvointiin.

Helsinki ja Tampere 14.4.2025

Selkäydinvammaiset Akson ry
Finnilco ry
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry
Kynnys ry (mika.valimaa@kynnys.fi)

Lisätiedot:
Alicia Perho, toiminnanjohtaja, Selkäydinvammaiset Akson ry, alicia.perho@aksonry.fi,
p. 050 329 7899