Kuvassa on portaat ja kaide

Kannanotto: Kynnys ry on huolissaan korjausavustusten leikkaussuunnitelmista

Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry seuraa huolestuneena uutisointia ympäristöministeriön esittämistä huomattavista leikkauksista esteettömyysremonteissa käytettyihin avustuksiin. Ollaanko rakentamisen normitalkoista siirtymässä suoriin säästötalkoisiin?

Lyhytnäköinen leikkauspolitiikka ei huomioi kansainvälisten sopimusten velvoitteita tai inhimillisiä kustannuksia. Niitä syntyy, kun toimintarajoitteinen tai ikääntyvä ihminen jää konkreettisesti asuntonsa vangiksi. Myös kotiin tuotavien palvelujen tarve lisääntyy ja järjestäminen vaikeutuu huomattavasti. Esteellinen ympäristö vaikuttaa yhteiskunnan toimivuuteen kaikilla tasoilla. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat osallisuuden edellytyksiä.

Käytännössä suunnitellut leikkaukset tarkoittaisivat esteettömyyskustannusten siirtämistä jo valmiiksi kuormittuneille hyvinvointialueiden vammaispalveluille. Suomessa niin asuntokanta kuin ihmiset vanhenevat, toivottavasti arvokkaasti. Kaikkia esteettömyysvelvoitteita ei voida täyttää pelkällä uudisrakentamisella. Toteutuakseen aidosti kaunis puhe kestävästä kehityksestä myös velvoittaa meitä korjaamaan vanhaa. Ketään ei jätetä, on periaate, jota julkisen vallan tulee edistää.

Lisätietoja:

Antti Tuononen, toiminnanjohtaja

puh. 045 657 9696, antti.tuononen(at)kynnys.fi