Kehitysyhteistyöhankkeet

Etiopian vammaisten naisten voimaantuminen

Kynnys tukee Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa toimivaa vammaisten naisten järjestöä Ethiopian Women with Disabilities National Associationia EWDNAa. Järjestön tavoite on voimaannuttaa vammaisia naisia, tukea heidän kouluttautumistaan ja työllistymistään sekä edistää ympäristön esteettömyyttä. Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Marttojen kanssa.

Addisalem on saanut elinkeinon lisäksi itseluottamusta ja ystäviä Etiopiassa. Addissalem Keremisa on 26-vuotias liikuntavammainen nainen, jolla on kaupallinen koulutus. Töitä ei kuitenkaan löytynyt, minkä vuoksi hän haki ja pääsi EWDNAn ruuanlaittokurssille. Oman kioskin hän perusti pari vuotta sitten. Viereiseltä sukulaisnaisen tontilta hän saa tarvitsemansa sähkön keittimeen, missä samosat ja ranskalaiset perunat paistuvat ja maistuvat ohikulkijoille. Yksi herkkuannos maksaa yhden sentin. Kun kulut lasketaan pois, Addisalem tienaa päivässä yhden euron. Sillä hän elättää itsensä lisäksi myös äitinsä, jonka kanssa asuu yhdessä. Ennen osallistumista EWDNAn toimintaan Addisalem luuli, että hän on yksin ja ainoa vammainen ihminen maailmassa. Järjestössä hän sai ystäviä ja itseluottamusta, kun tapasi muita vammaisia naisia. Addisalem on tyytyväinen elämäänsä, nyt kun hän on itsenäinen ja hänellä on tietoa.

Lue täältä lisää hankkeestamme.

Hankkeen nimi: Etiopian vammaisten naisten voimaantuminen – Empowering women with disabilities in Ethiopia

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Martat, Ethiopian Women with Disabilities National Association (EWDNA)

Hankkeen kesto: 2019–2021

Budjetti: 135 000 €

Hyödynsaajat: 3000 vammaista naista, jotka osallistuvat EWDNAn eri aktiviteetteihin. 10 EWDNAn paikallisyhdistystä, joiden kapasiteettia kasvatetaan. 210 Viranomaista, päättäjää, lainarahoittajaa ja yhteisöjohtajaa.

Tavoite: Vammaiset naiset ovat osa yhteisöään ja osallistuvat aktiivisesti maansa kehittämiseen.

Tärkeimmät toiminnot: Peruselämäntaitokoulutukset, ruuanlaittokurssit, neuvonta, vertaistuki ja kahviseremoniat vammaisille naisille. Päättäjien, viranomaisten, lainarahoittajien ja yhteisön johtajien tietoisuuden lisääminen ja kouluttaminen vammaisuudesta ja vammaisoikeuksista. EWDNAn kapasiteetin vahvistaminen koulutuksin. Paikallisyhdistysten vahvistaminen materiaalein, vertaistuen ja tiedonjakamisen keinoin.

Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen

Romanttinen rakkaus, parisuhde, seksielämä – harva vammainen nainen uskaltaa edes haaveilla niistä kuultuaan koko elämänsä, etteivät ne kuulu hänelle. Kynnys on tehnyt vuosia työtä Keski-Aasiassa vammaisten naisten seksuaaliterveyden ja voimaantumisen edistämiseksi.

Vuosien varrella kasvava joukko kauniita naisia rikkoo yhteisöjen stereotypioita ja uskomuksia näyttämällä käytännössä mitä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat: seurustelua, avioliittoja, suloisia lapsia. Mutta voimaantumisen kautta myös opiskelua, töitä ja itsenäisempää elämää.

Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

”En suostunut aborttiin”. Zhibek Sagimbekova Kirgisiasta, 29, kieltäytyi abortista, vaikka lääkärit painostivat häntä siihen. Seurauksena syntyi suloinen poika Amantur, jonka hoitosuunnitelmakin Zhibekillä on valmiina. ’’Mieheni on hyvin huolehtivainen ja kärsivällinen, kun minä taas hermostun aika nopeasti. Minulle sopii paremmin työnteko, olen sellainen Business Mama. Aion jatkaa kioskin pitämistä koulun lähellä.’’ Zhibek kertoo iloisesti nauraen.

Faktalaatikko

Hankkeen nimi: Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen – Central Asian Network Project

Hankemaat: Kirgisia, Tadzikistan, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Väestöliitto, Ravenstvo, Ishtirok ja Shyrak

Hankkeen kesto: 2019–2021

Budjetti: 240 000 €

Hyödynsaajat: 180 vammaista naista, jotka voimaantuvat hankkeen kesäleireillä. 60 vammaista naista, jotka saavat vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta mm. seksuaalioikeuksista. Päättäjät ja viranomaiset. Suuri yleisö.

Tavoite: Vammaisten ihmisten oikeudet ovat toteutuneet 5 Keski-Aasian maassa.

Tärkeimmät toiminnot: Järjestetään vuosittaiset kesäleirit, annetaan vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta vammaisille naisille. Tehdään vaikuttamistyötä ja yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa ministeriön työryhmissä ja muilla foorumeilla. Lisätään suuren yleisön tietoisuutta vammaisuudesta sosiaalisessa mediassa. Vahvistetaan paikallisten kumppanijärjestöjen kapasiteettia.

Vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksien edistäminen

Seksuaalisuus on monessa maassa tabu, samoin kuin vammaisuus. Vammaiset ihmiset kokevatkin usein moninkertaisesti haasteita liittyen seksuaalisuuteensa. Heitä ei usein nähdä seksuaalisina ihmisinä, heille ei tarjota seksuaalikasvatusta tai -terveyspalveluja. Heitä ei myöskään aina pidetä toivottuina kumppaneina tai heidän ei uskota kykenevän vanhemmuuteen. Seksuaalioikeudet kuuluvat kuitenkin kaikille eikä vammaisuus saa olla este niiden toteutumiselle.

Kynnys toteuttaa yhteistyössä Väestöliiton kanssa vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksia edistävää hanketta Afganistanissa, Nepalissa ja Tadzikistanissa. Kynnys ja Ishtirok vastaavat hankkeen vammaisosaamisesta, kun taas Väestöliitto, MSIA ja FPAN varmistavat hankkeen lisääntymis- ja seksuaaliterveysosaamisen. Tärkeänä tavoitteena hankkeessa on vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksien edistämisen ohella kaikkien kumppaneiden osaamisen vahvistuminen yhteistyön ja kokemusten jakamisen kautta.

Sanjuya kannustaa nuoria puhumaan seksuaalioikeuksista Nepalissa. Sanjiya Shrestha tekee mallintöitä, tanssii, osallistuu lyhytelokuvan tekemiseen, opiskelee ja haluaa auttaa muita. Hän on myös sokea. Se ei kuitenkaan estä häntä tekemästä kaikkea haluamaansa. Sanjiya on myös vertaiskouluttaja, joka puhuu avoimesti seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Sanjiya osallistui Nepalin perhesuunnittelujärjestön koulutukseen seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista. Vertaisryhmissä on keskusteltu erityisesti siitä, miten seksuaalisuuteen liittyvistä asioista pitää kommunikoida ja miten voi varmistaa, että jokaisen ihmisen, myös vammaisten ihmisten, seksuaalioikeudet toteutuvat. Se, että asioista puhutaan, rikkoo vammaisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyviä tabuja.

Faktalaatikko

Hankkeen nimi: Vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksien edistäminen – Advancing sexual rights of persons with disabilities in Afghanistan, Nepal and Tajikistan

Hankkeen toteuttajat: Väestöliitto, Kynnys, Marie Stopes International Afganistan (MSIA), Family Planning Federation of Nepal (FPAN), Ishtirok

Hankkeen kesto: 2019– 2022

Budjetti: 720 000 €

Hyödynsaajat: 750 vammaista henkilöä, joista tulee hankkeen myötä vapaaehtoisia vertaistukihenkilöitä ja seksuaalioikeusneuvojia. 300 terveydenhoidon ammattilaista, jotka antavat lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalveluja kohdemaissa. Noin 1 000 000 hankkeen kohdealueilla asuvaa vammaista ihmistä ja heidän perheenjäsentään.