Kehitysyhteistyöhankkeet

Etiopian vammaisten naisten voimaantuminen

Kynnys tukee Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa toimivaa vammaisten naisten järjestöä Ethiopian Women with Disabilities National Associationia EWDNAa. Järjestön tavoite on voimaannuttaa vammaisia naisia, tukea heidän kouluttautumistaan ja työllistymistään sekä edistää ympäristön esteettömyyttä. Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Marttojen kanssa.

Addisalem on saanut elinkeinon lisäksi itseluottamusta ja ystäviä Etiopiassa. Addissalem Keremisa on 26-vuotias liikuntavammainen nainen, jolla on kaupallinen koulutus. Töitä ei kuitenkaan löytynyt, minkä vuoksi hän haki ja pääsi EWDNAn ruuanlaittokurssille. Oman kioskin hän perusti pari vuotta sitten. Viereiseltä sukulaisnaisen tontilta hän saa tarvitsemansa sähkön keittimeen, missä samosat ja ranskalaiset perunat paistuvat ja maistuvat ohikulkijoille. Yksi herkkuannos maksaa yhden sentin. Kun kulut lasketaan pois, Addisalem tienaa päivässä yhden euron. Sillä hän elättää itsensä lisäksi myös äitinsä, jonka kanssa asuu yhdessä. Ennen osallistumista EWDNAn toimintaan Addisalem luuli, että hän on yksin ja ainoa vammainen ihminen maailmassa. Järjestössä hän sai ystäviä ja itseluottamusta, kun tapasi muita vammaisia naisia. Addisalem on tyytyväinen elämäänsä, nyt kun hän on itsenäinen ja hänellä on tietoa.

Lue täältä lisää hankkeestamme.

Hankkeen nimi: Etiopian vammaisten naisten voimaantuminen – Empowering women with disabilities in Ethiopia

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Martat, Ethiopian Women with Disabilities National Association (EWDNA)

Hankkeen kesto: 2019–2021

Budjetti: 135 000 €

Hyödynsaajat: 3000 vammaista naista, jotka osallistuvat EWDNAn eri aktiviteetteihin. 10 EWDNAn paikallisyhdistystä, joiden kapasiteettia kasvatetaan. 210 Viranomaista, päättäjää, lainarahoittajaa ja yhteisöjohtajaa.

Tavoite: Vammaiset naiset ovat osa yhteisöään ja osallistuvat aktiivisesti maansa kehittämiseen.

Tärkeimmät toiminnot: Peruselämäntaitokoulutukset, ruuanlaittokurssit, neuvonta, vertaistuki ja kahviseremoniat vammaisille naisille. Päättäjien, viranomaisten, lainarahoittajien ja yhteisön johtajien tietoisuuden lisääminen ja kouluttaminen vammaisuudesta ja vammaisoikeuksista. EWDNAn kapasiteetin vahvistaminen koulutuksin. Paikallisyhdistysten vahvistaminen materiaalein, vertaistuen ja tiedonjakamisen keinoin.

Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen

Romanttinen rakkaus, parisuhde, seksielämä – harva vammainen nainen uskaltaa edes haaveilla niistä kuultuaan koko elämänsä, etteivät ne kuulu hänelle. Kynnys on tehnyt vuosia työtä Keski-Aasiassa vammaisten naisten seksuaaliterveyden ja voimaantumisen edistämiseksi.

Vuosien varrella kasvava joukko kauniita naisia rikkoo yhteisöjen stereotypioita ja uskomuksia näyttämällä käytännössä mitä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat: seurustelua, avioliittoja, suloisia lapsia. Mutta voimaantumisen kautta myös opiskelua, töitä ja itsenäisempää elämää.

Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

”En suostunut aborttiin”. Zhibek Sagimbekova Kirgisiasta, 29, kieltäytyi abortista, vaikka lääkärit painostivat häntä siihen. Seurauksena syntyi suloinen poika Amantur, jonka hoitosuunnitelmakin Zhibekillä on valmiina. ’’Mieheni on hyvin huolehtivainen ja kärsivällinen, kun minä taas hermostun aika nopeasti. Minulle sopii paremmin työnteko, olen sellainen Business Mama. Aion jatkaa kioskin pitämistä koulun lähellä.’’ Zhibek kertoo iloisesti nauraen.

Faktalaatikko

Hankkeen nimi: Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen – Central Asian Network Project

Hankemaat: Kirgisia, Tadzikistan, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Väestöliitto, Ravenstvo, Ishtirok ja Shyrak

Hankkeen kesto: 2019–2021

Budjetti: 240 000 €

Hyödynsaajat: 180 vammaista naista, jotka voimaantuvat hankkeen kesäleireillä. 60 vammaista naista, jotka saavat vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta mm. seksuaalioikeuksista. Päättäjät ja viranomaiset. Suuri yleisö.

Tavoite: Vammaisten ihmisten oikeudet ovat toteutuneet 5 Keski-Aasian maassa.

Tärkeimmät toiminnot: Järjestetään vuosittaiset kesäleirit, annetaan vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta vammaisille naisille. Tehdään vaikuttamistyötä ja yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa ministeriön työryhmissä ja muilla foorumeilla. Lisätään suuren yleisön tietoisuutta vammaisuudesta sosiaalisessa mediassa. Vahvistetaan paikallisten kumppanijärjestöjen kapasiteettia.

Vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksien edistäminen Nepalissa

Seksuaalisuus on monessa maassa tabu, samoin kuin vammaisuus. Vammaiset ihmiset kokevatkin usein moninkertaisesti haasteita liittyen seksuaalisuuteensa. Heitä ei usein nähdä seksuaalisina ihmisinä, heille ei tarjota seksuaalikasvatusta tai -terveyspalveluja. Heitä ei myöskään aina pidetä toivottuina kumppaneina tai heidän ei uskota kykenevän vanhemmuuteen. Seksuaalioikeudet kuuluvat kuitenkin kaikille eikä vammaisuus saa olla este niiden toteutumiselle.

Kynnys toteuttaa yhteistyössä Väestöliiton kanssa vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksia edistävää hanketta Afganistanissa, Nepalissa ja Tadzikistanissa. Kynnys ja Ishtirok vastaavat hankkeen vammaisosaamisesta, kun taas Väestöliitto, MSIA ja FPAN varmistavat hankkeen lisääntymis- ja seksuaaliterveysosaamisen. Tärkeänä tavoitteena hankkeessa on vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksien edistämisen ohella kaikkien kumppaneiden osaamisen vahvistuminen yhteistyön ja kokemusten jakamisen kautta.

Sanjuya kannustaa nuoria puhumaan seksuaalioikeuksista Nepalissa. Sanjiya Shrestha tekee mallintöitä, tanssii, osallistuu lyhytelokuvan tekemiseen, opiskelee ja haluaa auttaa muita. Hän on myös sokea. Se ei kuitenkaan estä häntä tekemästä kaikkea haluamaansa. Sanjiya on myös vertaiskouluttaja, joka puhuu avoimesti seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Sanjiya osallistui Nepalin perhesuunnittelujärjestön koulutukseen seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista. Vertaisryhmissä on keskusteltu erityisesti siitä, miten seksuaalisuuteen liittyvistä asioista pitää kommunikoida ja miten voi varmistaa, että jokaisen ihmisen, myös vammaisten ihmisten, seksuaalioikeudet toteutuvat. Se, että asioista puhutaan, rikkoo vammaisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyviä tabuja.

Faktalaatikko

Hankkeen nimi: Vammaisten ihmisten seksuaalioikeuksien edistäminen – Advancing sexual rights of persons with disabilities in Afghanistan, Nepal and Tajikistan

Hankkeen toteuttajat: Väestöliitto, Kynnys, Marie Stopes International Afganistan (MSIA), Family Planning Federation of Nepal (FPAN), Ishtirok

Hankkeen kesto: 2019– 2022

Budjetti: 720 000 €

Hyödynsaajat: 750 vammaista henkilöä, joista tulee hankkeen myötä vapaaehtoisia vertaistukihenkilöitä ja seksuaalioikeusneuvojia. 300 terveydenhoidon ammattilaista, jotka antavat lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalveluja kohdemaissa. Noin 1 000 000 hankkeen kohdealueilla asuvaa vammaista ihmistä ja heidän perheenjäsentään.

Tärkeimmät toiminnot Lisätään vammaisen ihmisten, heidän perheidensä, terveydenhuollon ammattilaisten sekä suuren yleisön tietoisuutta vammaisten henkilöiden seksuaalioikeuksista. Koulutetaan vammaisia henkilöitä vertaistukihenkilöiksi ja seksuaalioikeuskouluttajiksi. Koulutetaan terveydenhuollon henkilökuntaa antamaan laadukkaita lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalveluita. Tehdään vaikuttamistyötä päättäjien suuntaan. Vahvistetaan hankekumppaneiden osaamista ja keskinäistä tiedon jakamista. 

Vammaisinkluusion edistäminen Länsi-Balkanilla

Kynnys toteuttaa kehitysyhteistyöhanketta Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa, missä edistetään vammaisjärjestöjen yhteistyötä ja ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa. Työtä tehdään tiiviisti niin viranomaisten kuin vammaisten ihmisten kanssa. Balkanin alueella monet vammaiset henkilöt ja vammaisten järjestöt ovat aktiivisia.  

Balkanilla vammaistyössä suuri ongelma ovat vanholliset vammaisjärjestöt, joita johdetaan ylhäältä ja jotka ovat lääketieteellispainotteisia. Niissä ei vielä ole ymmärretty ihmisoikeusnäkökulmaa. Yksi suuri ongelma omyös vammaisjärjestöjen heikkous ja hajanaisuus.

Ardita Bilalli.

Kosovolaisella Ardita Bilallilla on unelma. Arditan omassa huoneessa pienen huoneen nurkassa on suuri lipasto. Ardita avaa yhden laatikon ja sen sisältä löytyy todellinen aarrearkku, helmiä, tukkasolkia, rautalankoja sekä kaikenlaista pientä käsityörekvisiittaa. ’’Tämä pitää minut hengissä’’, sanoo Ardita ja viittaa ylhäällä piirongin päällä näkyviin koruihin ja helmisomisteisiin vauvankenkiin. Kaikki ne hän on itse suunnitellut ja valmistanut. Nyt hän haaveilee pienen kioskin perustamisesta Pristinan keskustaan. Siellä myytäisiin teepaitoja, matkamuistoja sekä tietysti Arditan itse tekemiä koruja ja helmikoristeisia vauvankenkiä.

Hankkeen nimiVammaisinkluusion edistäminen Länsi-Balkanilla – Advancing inclusive societies for the People with Disabilities in Western Balkans Region

Hankkeen toteuttajat: Kynnys ry, Handikos (Kosovo) ja Lotos (Bosnia-Hertsegovina)

Hankkeen kesto: 2018–2021

Budjetti: 320 000 €

Hyödynsaajat: Vammaiset henkilöt ja vammaisjärjestöt. Viranomaiset.

Tavoite: Lisätä vammaisten henkilöiden itsenäisen elämän mahdollisuuksia kouluttamalla ja tukemalla vammaisia henkilöitä ja päättäjiä.

Tärkeimmät toiminnot: Edunvalvontatyö ja vammaisten oikeuksien esille nostaminen yhteiskunnassa. Päättäjien kanssa tehtävä vaikuttamistyö. Nuorten vammaisten leirien järjestäminen. Vammaisten naisten verkostotoiminta. Vammaisjärjestöjen yhteistyön ja kapasiteetin vahvistaminen.

Inklusiivisen opetuksen edistäminen Etiopiassa

Etiopiassa lähes 18 prosentilla väestöstä on jonkinasteinen vamma. Etiopian opetusministeriön inklusiivisen koulutuksen politiikasta huolimatta lapset, nuoret ja aikuiset vammaiset ovat aliedustettuja ala- ja ylä- sekä korkeakouluissa. Yhä useammat vammaiset opiskelijat hyväksytään julkisiin yliopistoihin ja muihin korkeakouluihin, mutta oppilaitokset eivät pysty tarjoamaan heille tarvittavaa tukea. Esimerkiksi äänimuodossa olevia asiakirjoja, viittomakielen tulkkeja tai esteettömiä luokkahuoneita ei usein ole tarjolla, vaikka Etiopia on sitoutunut vammaisten opiskelijoiden tukemiseen. 

Kynnys toteuttaa yhteistyössä SYL:n kanssa hanketta, jossa etiopialainen vammaisjärjestö Ethiopian Center for Disability and Development (ECDD) opastaa ja tukee hankeyliopistoja vammaisinkluusion pariin. Hankkeen päätyttyä yliopistot jatkavat vammaispalvelujen tarjoamista, henkilökunnan kouluttamista, apuvälinehankintoja ja esteetöntä rakentamista itsenäisesti. 

Hankkeen nimiVammaisten korkeakouluopiskelijoiden voimaantuminen ja inklusiivisen opetuksen edistäminen Etiopiassa – Empowerment and Mainstreaming of Persons with Disabilities in Higher Education in Ethiopia (EMPOWER) 

Hankkeen toteuttajat: Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry, Kynnys ry sekä Ethiopian Center for Disability and Development (ECDD)

Hankkeen kesto: 2019–2021

Budjetti: 360 000 €

Hyödynsaajat: Vammaiset korkeakouluopiskelijat Debre Berhanin, Dillan ja Jimman yliopistoissa. Yliopistojen henkilökunta.

Tavoite: Vammaisilla opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella korkeakouluissa ja yliopistoissa Etiopiassa, missä yliopistot ovat esteettömiä ja opetus saavutettavaa.

Tärkeimmät toiminnot: Hanke tukee vammaisten opiskelijoiden osallistamista hankeyliopistoissa perustamalla tai vahvistamalla yliopistojen vammaispalveluja, kehittämällä laadukasta ja saavutettavaa opetusta sekä tukemalla vammaisia opiskelijoita liittymään mukaan opiskelijayhdistystoimintaan.