Vammaisinkluusion edistäminen Länsi-Balkanilla

Kynnys toteuttaa kehitysyhteistyöhanketta Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa, missä edistetään vammaisjärjestöjen yhteistyötä ja ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa. Työtä tehdään tiiviisti niin viranomaisten kuin vammaisten ihmisten kanssa. Balkanin alueella monet vammaiset henkilöt ja vammaisten järjestöt ovat aktiivisia.  

Balkanilla vammaistyössä suuri ongelma ovat vanholliset vammaisjärjestöt, joita johdetaan ylhäältä ja jotka ovat lääketieteellispainotteisia. Niissä ei vielä ole ymmärretty ihmisoikeusnäkökulmaa. Yksi suuri ongelma omyös vammaisjärjestöjen heikkous ja hajanaisuus.

Ardita Bilalli.

Kosovolaisella Ardita Bilallilla on unelma. Arditan omassa huoneessa pienen huoneen nurkassa on suuri lipasto. Ardita avaa yhden laatikon ja sen sisältä löytyy todellinen aarrearkku, helmiä, tukkasolkia, rautalankoja sekä kaikenlaista pientä käsityörekvisiittaa. ’’Tämä pitää minut hengissä’’, sanoo Ardita ja viittaa ylhäällä piirongin päällä näkyviin koruihin ja helmisomisteisiin vauvankenkiin. Kaikki ne hän on itse suunnitellut ja valmistanut. Nyt hän haaveilee pienen kioskin perustamisesta Pristinan keskustaan. Siellä myytäisiin teepaitoja, matkamuistoja sekä tietysti Arditan itse tekemiä koruja ja helmikoristeisia vauvankenkiä.

Hankkeen nimiVammaisinkluusion edistäminen Länsi-Balkanilla – Advancing inclusive societies for the People with Disabilities in Western Balkans Region

Hankkeen toteuttajat: Kynnys ry, Handikos (Kosovo) ja Lotos (Bosnia-Hertsegovina)

Hankkeen kesto: 2018–2021

Budjetti: 320 000 €

Hyödynsaajat: Vammaiset henkilöt ja vammaisjärjestöt. Viranomaiset.

Tavoite: Lisätä vammaisten henkilöiden itsenäisen elämän mahdollisuuksia kouluttamalla ja tukemalla vammaisia henkilöitä ja päättäjiä.

Tärkeimmät toiminnot: Edunvalvontatyö ja vammaisten oikeuksien esille nostaminen yhteiskunnassa. Päättäjien kanssa tehtävä vaikuttamistyö. Nuorten vammaisten leirien järjestäminen. Vammaisten naisten verkostotoiminta. Vammaisjärjestöjen yhteistyön ja kapasiteetin vahvistaminen.