Etiopian vammaisten naisten voimaantuminen

Kynnys tukee Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa toimivaa vammaisten naisten järjestöä Ethiopian Women with Disabilities National Associationia EWDNAa. Järjestön tavoite on voimaannuttaa vammaisia naisia, tukea heidän kouluttautumistaan ja työllistymistään sekä edistää ympäristön esteettömyyttä. Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Marttojen kanssa.

Addisalem on saanut elinkeinon lisäksi itseluottamusta ja ystäviä Etiopiassa. Addissalem Keremisa on 26-vuotias liikuntavammainen nainen, jolla on kaupallinen koulutus. Töitä ei kuitenkaan löytynyt, minkä vuoksi hän haki ja pääsi EWDNAn ruuanlaittokurssille. Oman kioskin hän perusti pari vuotta sitten. Viereiseltä sukulaisnaisen tontilta hän saa tarvitsemansa sähkön keittimeen, missä samosat ja ranskalaiset perunat paistuvat ja maistuvat ohikulkijoille. Yksi herkkuannos maksaa yhden sentin. Kun kulut lasketaan pois, Addisalem tienaa päivässä yhden euron. Sillä hän elättää itsensä lisäksi myös äitinsä, jonka kanssa asuu yhdessä. Ennen osallistumista EWDNAn toimintaan Addisalem luuli, että hän on yksin ja ainoa vammainen ihminen maailmassa. Järjestössä hän sai ystäviä ja itseluottamusta, kun tapasi muita vammaisia naisia. Addisalem on tyytyväinen elämäänsä, nyt kun hän on itsenäinen ja hänellä on tietoa.

Lue täältä lisää hankkeestamme.

Hankkeen nimi: Etiopian vammaisten naisten voimaantuminen – Empowering women with disabilities in Ethiopia

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Martat, Ethiopian Women with Disabilities National Association (EWDNA)

Hankkeen kesto: 2019–2021

Budjetti: 135 000 €

Hyödynsaajat: 3000 vammaista naista, jotka osallistuvat EWDNAn eri aktiviteetteihin. 10 EWDNAn paikallisyhdistystä, joiden kapasiteettia kasvatetaan. 210 Viranomaista, päättäjää, lainarahoittajaa ja yhteisöjohtajaa.

Tavoite: Vammaiset naiset ovat osa yhteisöään ja osallistuvat aktiivisesti maansa kehittämiseen.

Tärkeimmät toiminnot: Peruselämäntaitokoulutukset, ruuanlaittokurssit, neuvonta, vertaistuki ja kahviseremoniat vammaisille naisille. Päättäjien, viranomaisten, lainarahoittajien ja yhteisön johtajien tietoisuuden lisääminen ja kouluttaminen vammaisuudesta ja vammaisoikeuksista. EWDNAn kapasiteetin vahvistaminen koulutuksin. Paikallisyhdistysten vahvistaminen materiaalein, vertaistuen ja tiedonjakamisen keinoin.