Etiopian vammaisten naisten voimaantuminen

Kynnys tukee Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa toimivaa vammaisten naisten järjestöä Ethiopian Women with Disabilities National Associationia EWDNAa. Järjestön tavoite on voimaannuttaa vammaisia naisia, tukea heidän kouluttautumistaan ja työllistymistään sekä edistää ympäristön esteettömyyttä. Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Marttojen kanssa.

Ababa Bacha, 32

Ababa on touhukas nainen. Miehensä kanssa hän myy kynttilöitä ja suitsuketuoksuja kirkon läheisyydessä, hoitaa kahta lastaan ja asuntoa, ja osallistuu EWDNAn toimintaan. Ababan kautta myös kymmenkunta uutta vammaista naista on liittynyt EWDNAn jäseneksi, sillä viesti on selkeä: EWDNA muuttaa elämän suunnan. Kahdeksan vuotta sitten Ababankin tilanne oli erilainen. Hän kerjäsi kadulla. Nyt edessämme on kaunis ja hymyilevä nainen, joka osallistuu aktiivisesti maansa yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen elämään, ja suunnittelee kouluttavansa lapsensa hyvin.

Hankkeen nimiEtiopian vammaisten naisten voimaantuminen – Promoting the empowerment and inclusion of women with disabilities in Ethiopia

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Martat, Ethiopian Women with Disabilities National Association (EWDNA)

Hankealueet: Addis Abeba sekä paikallistoimistot Mehale Medassa ja Dire Dawassa

Hankkeen kesto: 2022–2025

Budjetti: 200 000 €

Hyödynsaajat: 11 000 vammaista naista, jotka osallistuvat EWDNAn eri aktiviteetteihin. 810 viranomaista, päättäjää ja yhteisöjohtajaa, joiden ymmärrystä ja tietoa kasvatetaan.

Tavoite: Vammaiset naisten osallisuus yhteiskunnassa on kasvanut ja he osallistuvat aktiivisesti maansa kehittämiseen.

Tärkeimmät toiminnot: Peruselämäntaitokoulutukset, seksuaali- ja lisääntymisterveyden kurssit, ruuanlaittokurssit, naisten kohtaaman väkivallan vastainen työ, neuvonta, vertaistuki ja kahviseremoniat vammaisille naisille. Päättäjien, viranomaisten ja yhteisön johtajien tietoisuuden lisääminen ja kouluttaminen vammaisuudesta ja vammaisoikeuksista. EWDNAn kapasiteetin vahvistaminen koulutuksin. Paikallisyhdistysten vahvistaminen materiaalein, koulutuksin, vertaistuen ja tiedonjakamisen keinoin.