Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen

Romanttinen rakkaus, parisuhde, seksielämä – harva vammainen nainen uskaltaa edes haaveilla niistä kuultuaan koko elämänsä, etteivät ne kuulu hänelle. Kynnys on tehnyt vuosia työtä Keski-Aasiassa vammaisten naisten seksuaaliterveyden ja voimaantumisen edistämiseksi.

Vuosien varrella kasvava joukko kauniita naisia rikkoo yhteisöjen stereotypioita ja uskomuksia näyttämällä käytännössä mitä seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat: seurustelua, avioliittoja, suloisia lapsia. Mutta voimaantumisen kautta myös opiskelua, töitä ja itsenäisempää elämää.

Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

”En suostunut aborttiin”. Zhibek Sagimbekova Kirgisiasta, 29, kieltäytyi abortista, vaikka lääkärit painostivat häntä siihen. Seurauksena syntyi suloinen poika Amantur, jonka hoitosuunnitelmakin Zhibekillä on valmiina. ’’Mieheni on hyvin huolehtivainen ja kärsivällinen, kun minä taas hermostun aika nopeasti. Minulle sopii paremmin työnteko, olen sellainen Business Mama. Aion jatkaa kioskin pitämistä koulun lähellä.’’ Zhibek kertoo iloisesti nauraen.

Faktalaatikko

Hankkeen nimi: Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen – Central Asian Network Project

Hankemaat: Kirgisia, Tadzikistan, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Väestöliitto, Ravenstvo, Ishtirok ja Shyrak

Hankkeen kesto: 2019–2021

Budjetti: 240 000 €

Hyödynsaajat: 180 vammaista naista, jotka voimaantuvat hankkeen kesäleireillä. 60 vammaista naista, jotka saavat vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta mm. seksuaalioikeuksista. Päättäjät ja viranomaiset. Suuri yleisö.

Tavoite: Vammaisten ihmisten oikeudet ovat toteutuneet 5 Keski-Aasian maassa.

Tärkeimmät toiminnot: Järjestetään vuosittaiset kesäleirit, annetaan vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta vammaisille naisille. Tehdään vaikuttamistyötä ja yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa ministeriön työryhmissä ja muilla foorumeilla. Lisätään suuren yleisön tietoisuutta vammaisuudesta sosiaalisessa mediassa. Vahvistetaan paikallisten kumppanijärjestöjen kapasiteettia.