Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen (Empowerment of Women With Disabilities in Central Asian Countries)

Lähes 2000-luvun alusta lähtien Kynnys on tehnyt pitkäjänteistä yhteistyötä Keski-Aasian kanssa, jonka ansiosta perustettiin ensimmäiset vammaisten naisten järjestöt Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Tadžikistaniin. Lisäksi Kazakstanissa ja Kirgisiassa on ratifioitu YK:n vammaissopimus, mutta edelleen on paljon tehtävää. 

Vielä tänä päivänä liian moni vammainen nainen joutuu monimuotoisen väkivallan uhriksi, siksi hankkeella tarjotaan juridista neuvontaa ja tukea väkivallan kierteestä irti pääsemiseen ja oman elämän rakentamiseen. Kumppanijärjestöt tarjoavat myös vuosittaisia kesäleirejä vammaisille naisille sekä erilaisia koulutuksia ja tietoiskuja itsenäisistä elämän taidoista esteettömään fyysiseen ympäristöön

Hankkeen ulkopuolinen evaluaatio, Katariina Sario & Tytti Matsinen
(raportti 29.3.2023)

Kirgisiassa vammaisten naisten järjestö Ravenstvo pyörittää vammaisille suunnattua turvataloa. Turvatalon lisäksi järjestöllä on Hotline-palvelunumero, jonka kautta on voitu auttaa ja tukea väkivaltaa kohdanneita naisia.

Almira joutui pitkäkestoisen kotiväkivallan uhriksi vanhempien sukulaisten toimesta. Almiran veljeä oli aiemmin kaltoinkohdeltu kotonaan ja halusi auttaa kuvaamalla siskoaan, siksi hän kuvasi videon pahoinpitelystä. Viraalihitiksi levinnyt video tavoitti myös Ravenstvon, jonka tuella hän pääsi pois kotoaan ja sai koulutusta. Kaunisääninen nuori nainen (kuvassa) herkisti turvatalossa vierailleet suomalaiset kynnysläiset lauluilla, jossa kerrotaan, että vihdoinkin kuilun päässä näkyy valoa ja toivoa. Almira haaveilee laulajan ja venäjän kielen opettajan urasta.

Faktalaatikko

Hankkeen nimi: Keski-Aasian vammaisten naisten voimaantuminen – Empowerment of Women With Disabilities in Central Asian Countries

Hankemaat: Kazakstan, Kirgisia, Tadžikistan

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Ravenstvo (Kirgisia), Ishtirok (Tadžikistan) ja Shyrak (Kazakstan)

Hankkeen kesto: 2022-2025

Budjetti: 400 000 euroa

Hyödynsaajat: Kesäleireille osallistuvat vammaiset naiset. Järjestöjen tarjoamaa vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta (mm. vammaisoikeuksissa, seksuaaliterveydessä ja itsenäisisissä elämäntaidoissa) saavat vammaiset naiset ja heidän lähipiirit. Päättäjät ja viranomaiset sekä muut yhteiskunnan jäsenet.

Tavoite: Vammaisoikeuksien vahvistaminen, vammaistietoisuuden lisääminen ja vammaisiin naisiin kohdistuvan monimuotoisen väkivallan vähentäminen.

Tärkeimmät toiminnot: Järjestetään vuosittaiset kesäleirit kolmessa eri maissa, tarjotaan vertaistukea, neuvontaa ja koulutusta vammaisille naisille. Tehdään vaikuttamistyötä ja yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa ministeriön työryhmissä sekä muissa foorumeissa. Lisätään yhteiskunnan vammaistietoisuutta median avulla. Vahvistetaan paikallisten kumppanijärjestöjen kapasiteettia.