Sambian vahvat vammaiset naiset ja tytöt

Kynnys aloitti loppuvuodesta 2020 vammaisten naisten ja tyttöjen tukemiseen keskittyvän kehitysyhteistyöhankkeen Sambiassa. Kuten kaikissa Kynnyksen hankkeissa, paikallinen kumppani on vammaisjärjestö, jonka työntekijät ovat itse vammaisia ihmisiä.

Hankkeessa keskitytään naisryhmien tukemisen ja peruselämäntaitojen lisäksi erityisesti naisten ja tyttöjen kohtaaman väkivallan torjumiseen, sekä seksuaalioikeuksiin ja lisääntymisterveyteen. Koulutuksissa naiset ja tytöt oppivat mitä seksuaalinen häirintä on, mikä kaikki on väkivaltaa ja mitä tulee tehdä tilanteissa, joissa kohtaa häirintää tai väkivaltaa. Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvien koulutusten jälkeen osallistujat tietävät oikeutensa sanoa ei. He oppivat, että saavat itse valita kumppaninsa tai olla valitsematta ketään. Oma päätös on myös keskeyttää raskaus tai tulla äidiksi.

Kynnys toteuttaa hanketta yhteistyössä Marttojen kanssa.

Rhoda Shiambwede on tarmokas nainen, joka on rakentanut oman talonsa paikallisen ’kahvin’ myynnistä ansaitsemillaan rahoilla. Nyt hän on ottanut vetääkseen vammaisten naisten ryhmän kylässään Mukunissa eteläisessä Sambiassa. Rhoda haluaa ottaa naiset mukaan kahvintuotantoon ja tarjota näin muillekin mahdollisuuden tuloihin. ’’Ensin pavut ostetaan lähialueilta, siten kuivataan, jauhetaan ja pussitetaan myytäväksi’’, opettaa Rhoda naisille tapaamisessa.

Hankkeen nimiSambian vahvat vammaiset naiset ja tytöt – Women and Girls with Disabilities Enabled Project (WODEP II) 

Hankkeen toteuttajat: Kynnys, Martat ja Vilole Images Productions – Women and Girls Disability Rights of Zambia

Hankkeen kesto: 2019–2021

Hankealueet: Livingstone ja Zimba (Southern Province), Mumbwa (Lusaka Province), Kabwe (Central Province), Samfya and Mansa (Luapula Province).

Hankkeen kesto: 2022-2025

Budjetti: 200 000 €

Hyödynsaajat: 630 vammaista naista ja miestä. 810 päättäjää, opettajaa, yhteisöjohtajaa, järjestötyöntekijää ja toimittajaa.

Tärkeimmät toiminnot: Peruselämäntaitokoulutukset ja tietoisuuden lisääminen vammaisoikeuksista vammaisille naisille ja heidän perheilleen. Seksuaalioikeus- ja lisääntymisterveyskurssit vammaisille naisille ja heidän partnereilleen. Vammaisten naisten kohtaaman väkivallan vastainen työ. Kotitalouskurssit vammaisille naisille. Vammaisten naisten ryhmien toiminnan tukeminen. Päättäjien, viranomaisten ja yhteisön johtajien tietoisuuden lisääminen ja kouluttaminen vammaisuudesta ja vammaisoikeuksista. Kumppanin kapasiteetin vahvistaminen.