Lausunnnossa todetaan muiden muassa, että kuljetuspalvelukäytännöt poikkeavat toisistaan hyvinvointialueiden välillä, eivätkä yleistyneet keskitetyt kuljetuspalvelujen välitysjärjestelmät huomioi riittävästi yksilöllisiä tarpeita. Sopimaton järjestämistapa voi estää välttämättömän palvelun käytön kokonaan. Voimassa olevassa vammaispalvelulaissa edellytetty yksilöllisten tarpeiden huomioiminen on yleisesti heikentynyt viime vuosina. Esimerkiksi ns. vakiotaksioikeutta arvioidaan selvästi aikaisempaa tiukemmin kriteerein ja oikeus vakiotaksiin myönnetään vain hyvin harvoin.
Kuljetuspalvelujen määrää koskeva lainsäädäntö itsessään ei rajoita äänestämistä tai poliittiseen elämään osallistumista. Mikäli vammaisen henkilön todellinen kuljetuspalvelun tarve on 18 matkaa suurempi, hyvinvointialue on velvollinen järjestämään enemmän kuin 18 matkaa kuukaudessa. Ongelmat liittyvät erityisesti vammaispalvelulain ja -asetuksen toimeenpanoon. Matkojen vähimmäismäärästä on muodostunut käytännössä maksimimäärä, josta poiketaan hyvin harvoin. Yksilöllisen harkinnan perusteella esimerkiksi poliittisiin luottamustoimiin osallistuminen tulisi huomioida myönnettävien matkojen määrässä, mutta näin ei käytännössä juuri tapahdu.
Esimerkiksi luottamustoimien asianmukainen hoitaminen saattaa vaarantua liian vähäisten kuljetuspalveluiden vuoksi. Vammaisen henkilön ei pitäisi joutua valitsemaan vaikkapa ruokakaupan ja luottamustoimen hoitamisen välillä.
Kynnys ry muistuttaa, että yksilöllisten tarpeiden huomioimisen vaatimus on keskeistä myös uudessa vammaispalvelulaissa, mutta koska lain sanamuodot kuljetuspalveluiden (liikkumisen tuen) määrän suhteen ovat lähes samanlaiset kuin voimassa olevassa vammaispalveluasetuksessa, ei soveltamiskäytäntöön ole odotettavissa muutoksia. Onkin tärkeää, että hallitusohjelman mukaisesti kuljetuspalvelun piirissä oleville myönnetään oikeus äänestysmatkaan sekä poliittisessa luottamustoimessa ja ehdokkaana vaaleissa oleville tiettyyn määrään matkoja ilman, että se kuluttaa oikeutta muihin matkoihin.
Kynnys ry pitää kuulemisen kohteena olevaa hallitusohjelman kirjausta kokonaisuudessaan erittäin hyvänä ja tärkeänä. Ensinnäkin äänestyspaikkojen ja valtuustosalien esteettömyyden varmistaminen toteuttaisi YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen velvoitteita, erityisesti artiklojen 9 sekä 29 osalta. Se, että kuljetuspalvelun piirissä oleville myönnettäisiin oikeus matkoihin koskien äänestyksiä ja lisämatkoja poliittisten luottamustoimien ja vaaliehdokkuuden hoitamiseen, toteuttaisi myös artiklan 20 velvoitteita henkilökohtaisesta liikkumisesta.
Vammaiset henkilöt ovat aliedustettuina yhteiskunnan eri päätöksentekoelimissä ja puutteellinen liikkumisen tuki vaikeuttaa osallistumista ja luottamustoimien hoitamista sekä äänioikeuden käyttämistä yhteiskunnallisissa vaaleissa.
Lisätietoja:
Mika Välimaa
juristi
Kynnys ry