Kynnyksen logo

Kynnys ry vaatii rikostutkintaa Jamkin syrjintätuomiosta – vakava rikkomus vammaisen työntekijän oikeuksista

Lehdistötiedote

Julkaisuvapaa heti

Vammaisten henkilöiden ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry on tehnyt tutkintapyynnön Jyväskylän ammattikorkeakoulun vammaisen työntekijän syrjinnästä saaman langettavan tuomion pohjalta.

Kynnys ry on tehnyt tutkintapyynnön koskien yli neljän vuoden ajan jatkunutta vakavaa syrjintää, jota vammainen työntekijä on kohdannut Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Jamk). Vaasan hovioikeuden tuomio yhdenvertaisuuslain rikkomisesta kesäkuussa 2024 on kiistaton vahvistus tapahtuneesta syrjinnästä. Kyseessä on toiseksi suurin koskaan Suomessa yhdenvertaisuuslain perusteella määrätty hyvitys. Lisäksi Jamk joutuu maksamaan merkittävät oikeudenkäyntikulut.

Työntekijältä otettiin kostotoimena pois hänellä yli 14 vuotta kohtuullisena mukautuksena vammaisuuden vuoksi ollut etätyöoikeus. Etätyön poisottaminen vei häneltä mahdollisuuden tehdä työtä, jota hän oli hoitanut menestyksekkäästi 25 vuotta.

Oikeuden päätöksessä korostettiin, että työnantajan toimet ovat olleet vastoin yhdenvertaisuuslakia sekä velvoittavaa, kansainvälistä YK:n vammaisten ihmisoikeussopimusta, jotka turvaavat vammaisten henkilöiden oikeudet tasa-arvoiseen kohteluun työelämässä.

Kynnys ry vaatii vastuuta ja selvitystä

Kynnys ry:n mukaan tapaus on erityisen huolestuttava, sillä julkishallinnon työnantaja oli saanut useita työterveyden lausuntoja, joissa etätyö oli todettu ainoaksi mahdolliseksi työmuodoksi työntekijän terveydentilan vuoksi. Silti työsyrjintä kesti vuosia ja siitä oli laaja tietoisuus johdossa ja yhtiön hallituksessa sekä Jyväskylän kaupungin omistajaohjauksessa. Asiaan ei puututtu ja lainvastainen asiantila sai jatkua.

Tämän tapauksen tutkintapyyntö edistää tietoisuutta siitä, että vammaisen työntekijän syrjintä on rikos ja lakeja tulee noudattaa. Rikokseen ei syyllisty instituutio, vaan tekojen takana ovat aina ihmiset. Nämä henkilöt on saatava vastuuseen teoistaan.

– On äärimmäisen huolestuttavaa, että tällaisia tilanteita esiintyy edelleen suomalaisilla työpaikoilla. Syrjintä vammaisuuden perusteella on vakava ihmisoikeusloukkaus, eikä sitä tule missään muodossa hyväksyä. Olemme tehneet tutkintapyynnön, jotta vastaavia tilanteita ei enää tapahtuisi, ja työnantajat kantaisivat vastuunsa yhdenvertaisuuden edistämisestä, toteaa Kynnys ry toiminnanjohtaja Antti Tuononen.

Kynnys ry on yli 50 vuoden ajan tehnyt työtä vammaisten ihmisten oikeuksien puolustamiseksi ja nostanut esiin myös rakenteellisia ongelmia, jotka estävät vammaisia henkilöitä saamasta oikeudenmukaista kohtelua työelämässä. Kynnys ry on sitoutunut toimimaan syrjimättömän ja esteettömän työelämän puolesta, jotta jokainen voi osallistua työmarkkinoille täysipainoisesti ja yhdenvertaisesti.

Kynnys ry:n tavoitteena on saada aikaan pysyviä muutoksia työelämässä ja varmistaa, että vastaavia tapauksia ei enää esiintyisi.

Tapauksen taustat:

  • Työntekijä on vammautunut lapsuudessa tapahtuneen auto-onnettomuuden vuoksi. Näkyvänä seikkana tästä on, että hän käyttää pyörätuolia.
  • Työntekijä oli työskennellyt Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Jamk) ja sen edeltäjäorganisaatiossa vuodesta 1994, työsuhteen ollessa 20 tuntia viikossa.
  • Työntekijä oli tehnyt pääosin etätöitä vuodesta 2005 lähtien ja pääsääntäisesti vuodesta 2013 alkaen. Jamk lopetti etätyön kesäkuussa 2019.
  • Jamk kiisti, että työntekijä olisi YK:n vammaisten yleissopimuksen tarkoittama vammainen työntekijä. Jo käräjäoikeus arvioi henkilön vammaiseksi työntekijäksi.
  • Työterveyslääkärin ja keskussairaalan kuntoutustutkimuksesta saadut lausunnot vahvistivat, että etätyö oli ainoa vaihtoehto työntekijän työnteolle. Silti Jamk pyysi toistuvasti uusia työkykyarvioita.
  • Hovioikeus velvoitti Jamkin maksamaan 20 000 euroa hyvitystä ja korvaamaan työntekijän oikeudenkäyntikulut. Kaikkiaan Jamkille koitui sen omat oikeudenkäyntikulut huomioiden 160.000 euron kulut.
  • Yhdenvertaisuuslain kohtuullisissa mukautuksissa oleellista on vammaisen työntekijän tarve. Työnantajan osalta arvioidaan, onko kohtuullisten mukautusten antaminen yritykselle kohtuutonta tai suhteetonta. Kriteereinä ovat toimijan koko, taloudellinen asema, toiminnan luonne ja laajuus sekä mukautusten arvioidut kustannukset ja mukautuksia varten saatavissa oleva tuki.
  • Syrjintätuomio ei ole johtanut mihinkään muutoksiin Jamkissa. Siitä ainoastaan rehtori Vesa Saarikosken mukaan ”otettiin opiksi”.
  • Vuonna 2009 irtisanottiin laittomasti työsuojeluasiamies. Vuonna 2016 Jamk sai tuomion 3 ammattiyhdistysaktiivin syrjinnästä ja laittomasta irtisanomisesta, jonka lasku Jamkille 0,5 milj. euroa. Rehtori ei uskonut, että ”oikeudenkäyntien saama julkisuus on vahingoittanut JAMKin mainetta” (Keskisuomalainen 21.4.2017 https://www.ksml.fi/paikalliset/2509955) Jamkissa kukaan päällikkö tai johtaja ei ole joutunut näistä tapahtumista vastuuseen.
  • Jamkilla on yli 900 työntekijää. Jamk on voittoa tuottava, 80 miljoonan euron liikevaihdolla oleva yhtiömuotoinen julkisyhteisö. Jamkissa opiskelee 8500 opiskelijaa.

Lisätiedot:

Mika Välimaa

juristi

Kynnys ry

mika.valimaa@kynnys.fi