Eduskuntatalo edestä kuvattuna, pilarit ja portaat

Kynnys ry:n hallitusohjelmatavoitteet 

Kynnys ry:n hallitusohjelmatavoitteet on julkaistu:

1. Suomessa tarvitaan pitkäjänteistä vammaispolitiikkaa. Sen tueksi tehdään hallituskaudet ylittävä valtioneuvoston periaatepäätös, joka sitouttaa valtion toimenpiteiden edistämiseen ja linjaa yhteisiä tavoitteita ja toimenpiteitä. Periaatepäätös valmistellaan ja sen toteutumista seurataan osallistaen vammaiset henkilöt heitä edustavien järjestöjen kautta. YK:n vammaissopimus edellyttääkin vammaisten henkilöiden ja heitä edustavien vammaisjärjestöjen osallistamista yleissopimuksen seurantamenettelyyn täysimääräisesti (art. 4.3, art. 33.3). Lisää periaatepäätösesityksestä tässä.

2. Uutta vammaispalvelulakia ja sote-uudistusta on seurattava vammaisten henkilöiden näkökulmasta. Tähän tarvitaan uusia vammaisjärjestöt osallistavia seurantamekanismeja tulevan hallituskauden aikana. Tätä tarkoitusta varten perustetaan seurantatyöryhmä, jossa pysyvinä jäseninä on YK:n vammaissopimuksen periaatteiden mukaisesti myös vammaisia henkilöitä ja heitä edustavia järjestöjä. Työryhmä seuraa valtakunnan tasolla ja hyvinvointialueilla uudistusten seurauksia, kuten palvelujen yhdenvertaista saatavuutta, asiakas- ja tarvelähtöisyyttä, toimintatapojen muutosta, vammaisten henkilöiden hyvinvointia ja hyvinvointieroja sekä vammaispalvelujen riittävää rahoitusta. Asiakasnäkökulma, osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet palveluihin, on keskeinen seurannassa huomioitava asia. Seurannassa esiin tulevat ongelmat on myös korjattava, jotta oikeudet tosiasiallisesti toteutuvat.

3. Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman 2021–2032 esteettömyystoimien täytäntöönpanoa tulee jatkaa. Julkisten kulkuneuvojen kokonaisvaltaiseen esteettömyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

4. Autoveron palautus -järjestelmä on uudistettava. Vammaisten henkilöiden liikkumisen eriarvoisuutta voidaan huomattavasti vähentää luomalla uusi auton hankintatukijärjestelmä. Sen tekemistä varten tulee nimetä työryhmä, jossa on mukana keskeiset ministeriöt, valtionhallinnon edustajat sekä vammaisjärjestöt. Vammaisfoorumin esitys palautusjärjestelmän uudistamisesta.

5. Esteettömyyttä on edistettävä kunnianhimoisemmin. On laadittava perus- ja ihmisoikeuslähtöinen kokonaiskuva oikeudesta esteettömyyteen ja sen toteutumisesta Suomessa. Esteellisyys on kirjattava syrjinnän muodoksi vähintään yhdenvertaisuuslakiin.

6. Henkilökohtaista budjetointia on Suomessa kehitetty ja kokeiltu yli vuosikymmenen ajan ja kokemukset ovat olleet kannustavia. Avun ja tuen tarpeen taustalla on erilaisia elämäntilanteita, ympäristöjä, valmiuksia ja vahvuuksia. Näiden huomioimiseksi tarvitaan nykyisten järjestämistapojen rinnalle yksilöllisempi henkilökohtaisen budjetoinnin toimintatapa. HB-mallin käyttöönoton tulisi 19 valtakunnallisen vammaisjärjestön aloitteesta tapahtua tulevan hallituskauden aikana.

7. Valtionavustustoimintaa kehitettävä siten, että järjestöjen toimintaedellytykset paranevat ja rahoitus on turvattu yli vaalikausien.