Kynnys ry on antanut lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 12 §:n muuttamisesta. Kynnys vastustaa esitystä kelpoisuusehtojen väljentämisestä.
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annettua lakia. Oikeus toimia tilapäisesti laillistetun sosiaalityöntekijän tehtävissä mahdollistettaisiin myös henkilölle, joka on suorittanut soveltuvan sosiaalialan korkeakoulututkinnon osana tai lisäksi sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun tai jolla on soveltuvan korkeakoulututkinnon ja opintojen lisäksi riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito.
Kynnys ry lausuu asiassa erityisesti vammaisten henkilöiden näkökulmasta. Vastustamme esitystä kelpoisuusehtojen väljentämisestä. Väljentäminen voi toimia vain tilapäisenä hätäratkaisuna ja sellaisissa tehtävissä, jotka kohdistuvat muihin kuin vaativiin asiakasryhmiin. Tällaisiin erityisasiantuntemusta ja osaamista vaativiin tehtäväalueisiin kuuluvat – lastensuojelun ohella – vammaispalvelut. Tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimivan henkilön puutteellinen osaaminen vaarantaisi asiakasturvallisuuden ja asiakkaiden oikeusturvan erityisesti lastensuojelussa ja vammaispalveluissa
Kynnyksen näkemyksen mukaan sellaiset toimet ja ratkaisut, joilla parannettaisiin sosiaalityön tehtävien veto- ja pitovoimaa, olisivat tärkeämpiä ja vaikuttavampia kuin esitetty kelpoisuusehtojen väljentäminen. Esitysluonnoksen mukaan tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimiville työntekijöille olisi mahdollista käyttää alempaa palkkatasoa. Tällainen lyhytnäköinen säästöjen tavoittelu tulisi tosiasiassa pitkällä aikavälillä heikentämään sosiaalityön houkuttelevuutta.
Kynnys ry toteaa, että sosiaalioikeuden opintojen suorittamisen tulisi olla välttämätön edellytys tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimimiselle. Yhdymme Näkövammaisten liiton näkemyksiin, että jos käytössä ei ole päteviä sosiaalityöntekijöitä, riskinä on, että esimerkiksi vammaispalveluja koskevat hakemukset viedään entistä useammin työryhmien käsittelyyn. Kynnyksen tietoon on tullut, että nämä työryhmät ohjaavat päätöksentekoa, jolloin sosiaalityöntekijän on tosiasiassa tehtävä työryhmän tahtoma päätös, jopa oman näkemyksensä vastaisesti.
Koko lausunto on luettavissa lausuntopalvelussa.