Hallituksen esitysluonnos vie lakia kauas YK:n vammaissopimuksen velvoitteista ja vaarantaa vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisen
Hallituksen esitysluonnos uuden vammaispalvelulain soveltamisalan muuttamisesta on lausuntokierroksella. Soveltamisalaa koskevaa pykälää on muutettu.
Vammaispalvelulain tarkoituksena on varmistaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuus, osallisuus ja osallistuminen yhteiskunnassa, niiden toteutumisen esteiden ehkäisy ja poistaminen, vammaisen henkilön itsenäisen elämän ja itsemääräämisoikeuden toteutuminen sekä yksilöllisen tarpeen mukaiset palvelut. Nyt esitetty soveltamisalan tarkentaminen vaarantaa näiden toteutumisen.
Kynnys toteaa, ettei esityksellä päästä sille esitettyihin tavoitteisiin. Lisäksi tavoite hyvinvointialueen rahoituksen turvaamisesta on arveluttava ja ristiriitainen subjektiivisten oikeuksien turvaamisen kanssa. Käytännössä se merkitsee säästötavoitetta. Myös YK:n vammaisyleissopimuksen velvoite osallisuudesta on jäänyt esityksessä ehdotetusta soveltamisalasta kokonaan pois. Tämä olisi tärkeä lisä ja vastaa vammaisuuden yhteiskunnallisen mallin mukaista ajattelua, jossa keskiössä eivät ole diagnoosit vaan henkilön tarpeet.
Uuden vammaispalvelulain tavoitteena oli saada vammaispalveluiden piiriin yhdenvertaisesti henkilöitä, jotka ovat jääneet nykytilanteessa väliinputoajiksi. Esitysluonnos ei tule helpottamaan väliinputoajien tilannetta. Esitys ei turvaa vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista ja heidän tarvitsemiensa palveluiden saatavuutta.
Rajanveto sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain välillä on esityksessä edelleen epäselvä ja epätarkoituksenmukainen. Lakiesitys johtaa tilanteeseen, jossa vammaisille henkilöille tullaan tarjoamaan riittämättömiä sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita hyvinvointialueiden puutteellisten resurssien vuoksi. Esityksessä ei ole riittävästi pohdittu soveltamisalan muutoksen tosiasiallisia vaikutuksia. Itsenäisen elämän periaatetta ei käsitellä ehdotuksessa lainkaan.
Esityksen perustelut eivät kaikilta osin riittävästi ohjaa säännöksen soveltamista siten, että se perustuisi perus- ja ihmisoikeuspohjaiseen tulkintaan. Päinvastoin, perustelut voivat ohjata oikeuksia kaventavaan tulkintaan siitä, minkä katsotaan olevan missäkin tilanteessa tavanomaista. Mikäli hallituksen esitys toteutuu luonnoksen mukaisena, VPL ei säily vammaisille tarkoitettuna erityislakina vaan muuttuu viimesijaiseksi ja poikkeuksellisesti sovellettavaksi erityislaiksi.
Lisäksi Kynnys ry vastustaa jyrkästi ehdotusta sosiaalihuoltolain 4 §:n lisäyksestä. Kynnys huomauttaa, että asiakkaan etua tulisi tulkita nimenomaan suhteessa palvelun maksuttomuuteen silloin, kun henkilö täyttää vammaispalvelulain kriteerit ja hänellä on palveluun subjektiivinen oikeus. Palvelun maksuttomuudella toteutetaan tällöin yhdenvertaisuutta ja vammaispalvelulain tarkoitusta. Esityksessä sivuutetaan se tosiseikka, että vammaisuus on usein koko elämän mittainen asia. Palvelut mahdollistavat sen, että henkilö voi toimia yhteiskunnassa. Ilman niitä hän on eriarvoisessa asemassa. Yhdenvertaisuus- ja normaalisuusperiaate on ymmärretty esityksessä väärin. Yhdenvertaisuus edellyttää joissakin tilanteissa positiivista erityiskohtelua. Lisäksi asiakasmaksuja koskevan suojasäännöksen perusteella ei voida määritellä niiden henkilöiden joukkoa, joille aiheutuu kohtuuton maksurasite. Esityksessä sivuutetaan myös se, miten henkilö todistaa tai osoittaa, että maksut muodostuvat kohtuuttomiksi.
Vammaispalvelulain vaikutusten arvioinneissa on ylikorostettu taloudellisten vaikutusten arviointia. Uuden vammaispalvelulain alkuperäinen tarkoitus on ollut implementoida YK:n vammaissopimus. Jokaista säädettävää lakia tulee tarkastella sen mukaan, täyttääkö se vammaissopimuksen kriteerit. Esitysluonnos ei tosiasiallisesti huomioi sopimusta vaan lähinnä viittaa sen olemassaoloon sekä sopimusvaltion voimavaroihin. Useat kohdat hallituksen esityksessä johtavat siihen, että luonnoksessa esitettyä lakia ollaan viemässä nykyistä lakia kauemmas YK:n vammaissopimuksesta.
Kynnyksen lausunto kokonaisuudessaan liitteenä
Lisätietoja:
Annina Heini
järjestöpäällikkö
Kynnys ry
p. 040 9401399/ annina.heini@kynnys.fi