Kunnia-Vimmat esitykselle I det stora landskapet sekä MC Ceparille.
Kynnys ry on myöntänyt vammaiskulttuuripalkinto Vimman runoilija Rosanna Fellmanille. Palkintoon kuuluu Tukilinja-säätiön lahjoittama 5000 euron työskentelyapuraha ja se jaetaan yhdennentoista kerran.
Palkintoperusteissa todetaan, että Rosanna Fellmanin (s. 1995) Strömsöborna tuo uuden, omaperäisen ja yhteiskunnallisesti kantaaottavan äänen runouden kentälle. Fellmanin esikoisteos käsittelee autismia, niin sanottua normaaliutta ja muita aihepiirejään suoraan, humoristisesti ja taitavalla kielellä. Teos ja sen teemat ovat herättäneet huomiota erityisesti ruotsinkielisessä mediassa. Fellman esiintyy aktiivisesti lavarunoilijana ja kouluissa, ja tuo esiin yhteiskuntakriittisiä ajatuksia niin taiteessaan kuin mediapuheenvuoroissaankin. Hän on ottanut kantaa esimerkiksi työtoiminnasta saatavan työosuusrahan pienuuteen.
Kynnys ry myöntää myös kaksi kunniamainintaa. Musiikkiteatteriesityksessä I det stora landskapet DuvTeaternin, Svenska Teaternin, Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijouset -orkesterin osaaminen yhdistyy yhdenvertaisella ja laadukkaalla tavalla, joka on tuotu suuren yleisön tietoisuuteen Svenska Teaternin suurella näyttämöllä. I det stora landskapet käsittelee kehitysvammaisena elämisen sekä yhteisöstä ulossulkemisen kokemusta onnistuneesti sadun keinoin.
Kreisi-Vimma-kunniamaininnan saa räppäri MC Cepari eli Mika Leminen, jonka kantaaottavat ja häpeilemättömät riimit ovat heti hänen uransa alussa ehtineet herättää ansaittua huomiota.
Vimma-palkintoraatiin kuuluivat Kynnys ry:n kulttuurisihteeri Nikolai Klix, Kulttuuriyhdistys Eucrean hallituksen jäsen ja kuvataiteilija Hilkka Korhonen, Tukilinja-lehden päätoimittaja Iris Tenhunen, kriitikko Aleksis Salusjärvi Suomen arvostelijain liiton edustajana sekä saavutettavuusasiantuntija Outi Salonlahti Kulttuuria kaikille -palvelusta.
Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Se myöntää Vimma-palkinnon vuosittain sellaiselle taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla. Palkinto voidaan myöntää minkä tahansa taiteen lajin edustajalle. Palkittavaa sai ehdottaa avoimella haulla ja ehdotuksia raadille tuli tänäkin vuonna useita.
Kaikille palkituille tarjotaan mahdollisuus esitellä teoksiaan ja työtään sekä Kynnys Galleriassa että vammaispoliittista taidetta esittelevällä vuosittaisella Cross Over -festivaalilla Helsingissä.
Palkinnot jaettiin Kansainvälisen vammaisten päivän DiDa – Disability Day Art & Action -festivaalitapahtuman yhteydessä 3.12. Helsingin Kaupunginmuseolla.
Lisätietoja ja tiedustelut:
sanni.purhonen@kynnys.fi