Kynnys ry:n Vimma-kulttuuripalkinto Silva Belghitille

Tiedote

Julkaisuvapaa 3.12.

Kynnys ry:n Vimma-kulttuuripalkinto Silva Belghitille

Kunnia-Vimman saivat Kansallisteatteri ja Wheels of Freedom -elokuvan työryhmä.

Kynnys ry on myöntänyt Vimma-palkinnon näyttelijä Silva Belghitille. Vammaiskulttuuripalkintoon kuuluu Tukilinja-säätiön lahjoittama 5000 euron työskentelyapuraha. Palkinto jaetaan nyt kymmenennen kerran.

Palkintoperusteissa todetaan, että Silva Belghiti (s.1988) on ensimmäisenä Teatterikorkeakouluun hyväksyttynä kuurona näyttelijänä ollut tienraivaaja, joka on pystynyt laajentamaan suuren instituution vakiintuneita toimintamalleja niin, että tilaa on nyt entistä rikkaammalle ilmaisukielelle. Hän on toteuttanut omaa visiotaan määrätietoisesti ja ennakkoluulottomasti lukuisissa tuotannoissa, muun muassa Ursa Minorin näytelmässä Näktergalen (2016), Suomi 100 000 -iltamakiertueella (2017) sekä Teatteri Totin Vaginamonologeja -esityksessä (2018). Hänen opinnäytetyönsä käsitteli viittomakielisen näyttelijän yhdenvertaisuutta.

Esiintyessään omalla äidinkielellään Belghiti on avannut ovia valtavirtaan ja koulutukseen myös muille viittomakielisille näyttelijöille ja teatteritaiteen tekijöille, vaikka pioneerin asema ei ole ollut helppo. Hänen uransa on konkreettinen esimerkki siitä, mitä tasa-arvoisesti saavutettava taideopetus parhaimmillaan tarkoittaa.

Kynnys ry myöntää myös kaksi Kunnia-Vimmaa: Kansallisteatteri palkitaan saavutettavuuden huomioivista esityksistään. Kansallisteatteri on osoittanut, että myös taiteenalan perinteikäs lippulaiva voi katsoa työtään ja ihmisyyttä monista eri näkökulmista. Teatteri on avannut rajoja ja johdonmukaisesti hakeutunut yhteistyöhön erilaisten, marginaalisiksi miellettyjen teatterintekijöiden ja ihmisryhmien kanssa. Esimerkkeinä mainittakoon produktiot pyörätuolia käyttävän näyttelijän, Pekka Heikkisen, kanssa ja yhteistyö viittomakielisen Teatteri Totin kanssa esityksessä Vaginamonologeja. Palkinnolla Vimma-raati haluaa kiittää ja kannustaa Kansallisteatteria kaikkien yleisöryhmien huomiointiin myös jatkossa. Erityisen Kreisi-Vimma -kunniamaininnan hullunrohkeudesta ja uskalluksesta heittäytyä kokemaan elämä koko rikkaudessaan saa Wheels of Freedom -elokuva päätähtensä Ville Jaarannon johdolla.

Vimma-palkintoraatiin kuuluivat Kynnys ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen, Kulttuuriyhdistys Eucrean puheenjohtaja Johanna Röholm, kuvataiteilija Hilkka Korhonen, Tukilinja-lehden päätoimittaja Iris Tenhunen, kriitikko Aleksis Salusjärvi Suomen arvostelijain liiton edustajana, erityisasiantuntija Sari Salovaara Kulttuuria kaikille -palvelusta sekä edellisen vuoden Vimma-voittaja Kaisa Leka.

Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Se myöntää Vimma-palkinnon vuosittain sellaiselle taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla. Palkinto voidaan myöntää minkä tahansa taiteen lajin edustajalle. Palkittavaa sai ehdottaa avoimella haulla ja ehdotuksia raadille tuli tänäkin vuonna useita kymmeniä.

Kaikille palkituille tarjotaan mahdollisuus esitellä teoksiaan ja työtään sekä Kynnyksen Galleria Kioskissa että vammaispoliittista taidetta esittelevällä vuosittaisella Cross Over -festivaalilla Helsingissä.

Palkinnot jaettiin Kansainvälisen vammaisten päivän festivaalitapahtuman yhteydessä 3.12. Helsingin Kaupunginmuseolla.

Lisätietoa ja tiedustelut:

Raadin puheenjohtaja Amu Urhonen
amu.urhonen@kynnys.fi/ puh. 044 7316 339/
tai sihteeri
Sanni Purhonen: sanni.purhonen@kynnys.fi/ puh. 040 704 8283

Kuva: Tukilinja.