Teksti: OUTSIDER ART FESTIVAL OAF. Etualalla auto ja 2 miestä, taustalla mustavalkokuva hymyilevistä ihmisistä.

Vimma-palkinto Outsider Art Festivaalille

Kynnys ry on myöntänyt vammaiskulttuuripalkinto Vimman Outsider Art Festivaalille. Palkintoon kuuluu Tukilinja-säätiön lahjoittama 5000 euron työskentelyapuraha. Se jaetaan nyt 14. kerran.

Raati perustelee palkintoa seuraavasti: Toista kertaa Helsingissä järjestetty Outsider Art Festival on näkyvä, monipuolinen ja omaehtoinen tapahtuma, joka on tuonut uuden äänen kulttuuritapahtumien kentälle.

Festivaalin työryhmään kuuluvat kehitysvammaiset taiteilijat ovat sen ohjelmassa voineet tuoda omat näkökulmansa, tavoitteensa ja osaamisensa aidosti esiin. Heillä on ollut tukenaan kokenut, toiminnan arvot sisäistänyt ammattilaisten ketju. Lopputuloksena on räjäyttävän laaja-alainen onnistumisen kierre, joka on liittynyt osaksi valtavirran kulttuuritarjontaa niin outsider art -liikkeen kansainvälisissä verkostoissa kuin Helsingin Juhlaviikkojen ystäväfestivaalina. Festivaali on toimintamuotona äärimmäisen positiivinen, vertaistuellinen ja sparrauksellinen – se rohkaisee myös vammaiskentän toimijoita hyödyntämään vammaisvetoisuutta entistä näkyvämmin. Tapahtuman myötä taiteen maailmaan on tullut uusia ääniä ja todellisuuksia. Se on tärkeää paitsi vammaisille henkilöille itselleen myös korvaamattoman arvokasta kulttuurille.

Kunnia-Vimma kirjailija Hannele Cantellille

Tänä vuonna Vimma-raadille tulleissa ehdotuksissa korostuivat ilahduttavan monipuoliset vammaisuuden kuvaukset kirjallisuudessa. Näistä teoksista Kynnys ry haluaa Kunnia-Vimma -palkinnolla nostaa esiin Hannele Cantellin omakohtaisen teoksen Sekunnit ennen kaatumista (Tuuma-kustannus). Kahta harvinaista neurologista sairautta sairastavan Cantellin taitava romaani päästää lukijan päähenkilönsä nahkoihin. Se erottuu myös kauniilla kielellään ja onnistuneella symboliikan käytöllään. Sekunnit ennen kaatumista kuvaa sairauden kanssa elämistä ja vammautumista täsmällisesti ja rehellisesti. Cantellin rohkeus kuvata elämäänsä on vaikuttavaa, ihailtavaa ja tärkeää. Teos olikin monen raadille ehdotuksia lähettäneen lukijan suosikki.

Vimma-palkintoraatiin kuuluivat Kynnys ry:n kulttuurisihteeri Taru Perälä, Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry:n hallituksen jäsen Riku Ryynänen Tukilinja-lehden päätoimittaja Iris Tenhunen, kriitikko Aleksis Salusjärvi Suomen arvostelijain liiton edustajana sekä Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen.

Kynnys ry on vammaisten ihmisoikeusjärjestö. Se myöntää Vimma-palkinnon vuosittain sellaiselle taiteen tekijälle, joka on tuonut vammaisuuteen ja toimintarajoitteisiin liittyviä kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteellisesti korkeatasoisella tavalla. Palkinto voidaan myöntää minkä tahansa taiteenlajin edustajalle ja saajaa voivat ehdottaa myös yleisön edustajat. Ehdotuksia raadille tuli tänäkin vuonna runsain mitoin.

Palkituille tarjotaan mahdollisuus esitellä teoksiaan ja työtään Kynnys ry:n 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumissa sekä vammaispoliittista taidetta esittelevällä vuosittaisella Cross Over -festivaalilla Helsingissä.

Palkinnot julkistettiin Kansainvälisen vammaisten päivän DiDa – Disability Day Art & Action -festivaalitapahtuman yhteydessä 3.12. Helsingin Musiikkitalolla.

Lisätietoja ja tiedustelut:

sanni.purhonen@kynnys.fi

Aiemmat Vimma-palkinnon saaneet: https://tukilinja.fi/…/vimma-kulttuuripalkintojen-saajat/